Ghid  | Online Ghid
ro en
Miercuri, 01.04.2015 Despre Bucuresti Recomandari Anunturi Promotii Informatii utileE-mail
Cursuri de fotografi
Comanda mancare online
homedespre Bucuresti › Despre Bucuresti

Despre BucurestiOrasul se afla în sud-estul tarii, între Ploiesti si Giurgiu, pe malurile râului Dâmbovita, ce se varsa în Arges, afluent al Dunarii. Mai multe lacuri se întind de-a lungul râului Colentina, în perimetrul orasului, precum Lacul Floreasca, Lacul Tei sau Lacul Colentina, iar în centrul orasului exista un lac, Lacul Cismigiu. Acest lac, fosta balta în vechiul oras medieval, este înconjurat de Gradina Cismigiu, inaugurata în 1847 dupa planurile arhitectului german Carl F. W. Meyer. Pe lânga Cismigiu, mai exista doua parcuri mari, Parcul Herastrau (cu Muzeul Satului) si Gradina Botanica (cea mai mare din România si care cuprinde peste 10.000 de specii de plante, inclusiv exotice).

Prima sa mentiune apare în 1459 si devine capitala în 1862.În prezent, capitala are acelasi nivel administrativ ca si un judet si este împartita în sase sectoare.

Bucurestiul vechi
Este de asemenea cel mai mare oras si principalul centru politic, administrativ, economic, financiar, bancar, educational, stiintific si cultural din Romania. Situat in S-SE tarii, la o altitudiine de 60-90 m, pe râurile Dâmbovita si Colentina, la 44°25'50" latitudine nordica (ca si Belgradul, Geneva, Bordeaux, Minneapolis) si 26°06'50" longitudine estica (ca si Helsinki sau Johannesburg). Orasul are o suprafata de 228 kmp si o o populatie de 2.021.000 (la 1 ianuarie 1998), ceea ce inseamna cam 9% din tot

Bucurestiul a fost numit "Micul Paris" datorita atat arhitecturii sale cat si bogatei vieti culturale, sociale si economice este una dintre cele mai frumoase capitale europene.

Teatru National
Orasul care în anul 1857 era primul din lume unde a fost introdus iluminatul public cu petrol lampant, devine capitala Romaniei în 1862, dezvoltandu-se rapid în toate domeniile: demografic, economic cultural.
Bucurestiul are vechi traditii culturale, prima institutie de învatamant superior, Academia Domneasca de la Sfantul Sava, luand fiinta înca din 1694.

In anul 1852 s-a încheiat constructia Teatrului National, pe atunci al treilea din Europa prin proportiile sale si decoratiunile interioare.
In 1864 ia fiinta Universitatea , Conservatorul de Muzica si Declamatiune, în anul 1868 se înfiinteaza Filarmonica Romana, în 1879 Academia Romana, iar între anii 1886-1888, cu fonduri obtinute din subscriptii publice, se construieste Ateneul Roman.

Bibloteca Nationala
In Municipiul Bucuresti functioneaza 45 de muzee din care, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa înfiintat în anul 1908, Muzeul Militar National înfiintat în anul 1914, Muzeul Satului înfiintat în anul 1936 de Prof. Dimitrie Gusti, Muzeul National de Arta deschis în anul 1948 în Casa Golescu, Muzeul de Istorie si Arta al Municipiului Bucuresti adapostit în Palatul Sutu si redat în circuitul public în 1959, Muzeul Taranului Roman înfiintat în anul 1990, Muzeul Cotroceni si altele.
Muzeul Cotroceni
Infloritor si important centru cultural, Bucuresti dispune în prezent de patru biblioteci nationale, opera, opereta, trei filarmonici si orchestre simfonice, 15 teatre dramatice, trei teatre de papusi si marionete, doua teatre muzicale si de estrada, doua ansambluri artistice, o orchestra populara si un circ cu aproximativ 2500 locuri.

Centrul vechi al Bucurestiului este cunoscut sub numele de Curtea Veche , incluzand Hanul lui Manuc si strazile Selari, Sepcari, Covaci, Gabroveni si Lipscani - prima zona mestesugareasca si comerciala a orasului, situate in centrul istoric al Bucurestiului, numai la cativa metri de Kilometrul 0 al capitalei Romaniei.

De asemenea, in zonele centrale ale Bucurestiului se afla si cateva parcuri vechi: Cismigiu (1850), Gradina Botanica (1884).

Lacul Snagov
Orasul este inconjurat si de numeroase lacuri si paduri - in care se gasesc un mare numar de monumente construite in vechiul stil architectonic Romanesc: padurea Snagov si lacul care include si manastirea cu acelasi nume situata pe o insula in mijlocul lacului, unde este inmormintat Contele Dracula), Mogosoaia - cu palatul Printului Constantin Brancoveanu, manastirile Cernica si Pasarea, Lacul si Manastirea Caldarusani (care a fost fondata de Printul Matei Basarab), Padurea Baneasa.

Orasul de azi

Orasul a crescut rapid, suprafata dublandu-se dupa al doilea razboi mondial. A aparut de timpuriu pe malul stang al raului Dambovita. In anul 1860 acest satulet a fost inlocuit de o capitala eleganta cu arhitectura de inspiratie franceza, din acest motiv fiind cunoscut drept Parisul din Balcani.
Comunistii planuiau extinderea marilor bulevarde incepute in secolul al 19-lea. De asemenea, au proiectat parcuri si au inaltat constructii masive -- multe dintre ele cu pronuntat stil sovietic -- ca de exemplu sediile partidului comunist si cladirile gigantice care gazduiau lucrarile guvernului. Dupa al doilea razboi mondial s-au construit blocuri mari cu apartamente de tip utilitar fara nici un aspect distinctiv. Un numar de biserici istorice si sinagogi au fost daramate, din ordinul presedintelui dictator al Romaniei Nicolae Ceausescu, pentru a-si putea pune in aplicare planurile lui de constructie.

Bulevardul Magheru

In prezent, Bucurestiul a ramas centrul cultural si economico-social al Romaniei, oferind o mare varietate de posibilitati de cazare care include apartamente particulare, campusuri universitare, hoteluri si hostale. Cele mai importante locuri sunt situate in centru - Piata Unirii, Piata Universitatii, Piata Romana cu imprejurimile, unde se afla si centrul vietii de noapte: baruri de zi si de noapte, pub-uri, teatre, cinematografe.

susˆ

sursa: ro.wikipedia.org
Acest articol este disponibil sub licenta GNU pentru documentație liberă și se bazează pe materiale din articolul "Bucuresti" de la Wikipedia

Mail @ GhidBucuresti.ro
 Curs valutar (BNR)
1=4.1233Ron EUR a stagnat 0
1$=2.9224Ron USD a stagnat 0
alte valute
 Convertor valutar
 Vremea in Bucuresti
Miercuri
min:    |    max:
Joi
min:    |    max:
Vineri
min:    |    max: