Ghid  | Online Ghid
ro en
Duminica, 29.03.2015 Despre Bucuresti Recomandari Anunturi Promotii Informatii utileE-mail
Cursuri de fotografi
Comanda mancare online
homeAzi in Bucuresti › De ce platim apa rece la pret de calda

presa de azi | Bucuresti

De ce platim apa rece la pret de calda 15.01.2008

Instalatiile vechi sau lenea fochistilor ingheata apa pe conducte inainte de a fi consumata. Cine se trezeste primul plateste dublu apa rece blocata pe tevi.

 Cine se scoala de dimineata se spala cu apa rece sau asteapta cate un sfert de ora pana vine apa calda pe teava. In timpul asta, rotitele apometrului rosu se invart de nebune aratand cam cat ai sa platesti la intretinere, pe post de apa calda, o apa rece ca gheata. Asta i se intampla oricarui bucurestean care sta la bloc si are ghinionul sa vrea sa faca dus la ore la care vecinii lui n-au facut inca ochi. Rasuceste robinetul si inainte de orice vede cum i se revarsa in cada toata apa racita din instalatia blocului.

Fenomenul are mai multe cauze, imputabile pe de-o parte proiectarii instalatiilor interioare ale blocurilor, dar si regiei de termoficare. Solutii ar exista, dar sunt costisitoare, descurajeaza oficialii regiei. Concluzia care se impune: panditi-va vecinii si spalati-va abia dupa ce auziti ca incepe sa curga apa la ei, daca nu vreti sa platiti la intretinere apa rece la pret de calda.

Problema regala

Se pare ca primul „locatar” al Romaniei, deranjat de fenomenul apei reci care curge pe teava de apa calda, ar fi fost Regele Carol, proaspat instalat la Peles. Asa stie inginerul Ion Voicu, seful Sucursalei de Distributie a Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET), care mai stie si ca problema regelui care astepta apa calda la robinet a fost rezolvata de un neamt. „A proiectat o instalatie de recirculare a apei”, enunta minunea inginerul Voicu.

Instalatii de recirculare au si blocurile Bucurestiului, cu cateva exceptii, in Drumul Taberei si Crangasi, dar tot degeaba. Apa se incapataneaza sa se incalzeasca greu la orele mici ale noptii sau diminetii.

Cei mai defavorizati (sub aspectul cantitatii mari de apa rece pe care trebuie s-o lase sa curga ca sa ajunga pana la cea calda) sunt locatarii de la ultimele etaje si cei din blocurile situate la capete de retele, in total peste 1.000 de imobile, apreciaza aceeasi sursa.

Cine plateste

Apa calda, la temperaturi de 55-60 de grade C, pleaca non-stop din punctul termic pe conducte, catre blocuri. Numai ca locatarii nu consuma non-stop, ci in reprize. Apa pompata, dar neconsumata, sta pe conductele neizolate si se raceste.

In multe cazuri e repompata spre punctele termice, care o reincalzesc si-i dau drumul din nou pe conducte si tot asa. Incalzirea apei de cate doua-trei ori se face pe cheltuiala regiei, zice Voicu: „Noi trecem aceste cheltuieli la pierderi, pentru ca nu pot fi taxati oamenii ca noi reincalzim apa neconsumata. Asta reprezinta cam 15-30% din totalul pierderilor regiei, in functie de cat de retehnologizat e punctul termic”.

Cauzele care racesc apa pleaca din apartamente, dar se opresc in punctele termice. „Coloanele pe care circula apa calda in nisele care traverseaza baile locatarilor sunt neizolate. Apa care stagneaza pe tevile din acele nise se raceste daca nu e folosita. Conductele din subsolul blocurilor sunt si ele vechi si, de cele mai multe ori, neizolate”, enumera inginerul Voicu cauzele ce tin strict de asociatiile de locatari.

Izolarea coloanelor din nisele bailor e aproape imposibila, sustine Voicu, pentru ca ar presupune stricarea peretilor din toate apartamentele. Conductele din subsolul blocurilor pot fi, insa, izolate, dar si asta greveaza bugetele asociatiilor.

Romania nu e Danemarca

Chiar daca blocul si-ar reface instalatiile interioare, tot n-ar fi suficient. Pentru ca dincolo de contorul de bloc, de unde pleaca si instalatia de repompare, incepe responsabilitatea regiei.

„Punctele termice vechi, nemodernizate, dar si neefectuarea manevrelor de recirculare de catre fochistul care uita sa porneasca instalatia sau o face defectuos”, sunt cauzele pe care inginerul Voicu le recunoaste ca stau in curtea RADET.

El spune ca situatia va fi mai buna cand toate cele 700 de puncte termice vor fi retehnologizate, adica prin 2009, dar chiar si atunci se va astepta venirea apei calde, din cauze ce tin de tevile interioare.

„Nu putem face instalatii de recirculare pana la ultimul etaj, cum e in Danemarca. Pentru ca la noi responsabilitatea regiei se termina la racordul cu blocul, iar in Danemarca locatarii platesc si costul apei recirculate”, zice directorul Voicu, sugerand ca intr-un fel cam tot acolo ajung si bucurestenii care platesc apa rece la pret de calda.

FATALITATE

Nimeni nu castiga, toata lumea pierde

Un metru cub de apa rece costa 3 lei. Incalzita, apa costa 7,5 lei. „Cine se scoala primul, si daca mai sta si la zece, ajunge sa plateasca lunar cam un metru cub de apa rece la pret de calda”, apreciaza Gheorghe Grigore, administratorul blocului 159 de pe strada Ion Iriceanu, din Berceni. Blocul e favorizat de unul dintre cele 24 de puncte termice retehnologizate si informatizate din Bucuresti. Din punctul de vedere al regiei, in aceste blocuri situatia e aproape de ideal. Locatarii confirma si nu prea.

„Fata de cum era in 2001, inainte de modernizari, e foarte bine, dar apa tot greu vine pe conducte. Ar trebui sa puna recirculatia pana la ultimul etaj”, ar vrea administratorul Grigore, ca in Danemarca. Consolarea, daca poate fi vorba de asa ceva, ar fi ca din afacerea asta nu castiga nimeni. Dupa cum spune directorul Voicu, toata lumea pierde: „Regia cheltuieste energie ca sa incalzeasca aceasta apa si s-o reincalzeasca. Locatarii au impresia ca sunt pacaliti, ca platesc apa rece la pret de calda, dar apa aia a plecat calda de la noi...”.

Coloanele pe care circula apa calda in nisele care traverseaza baile locatarilor sunt neizolate. Apa care stagneaza pe tevile din acele nise se raceste daca nu e folosita. Conductele din subsolul blocurilor sunt si ele vechi si, de cele mai multe ori, neizolate.
Sursa: www.evz.roToate stirile din presa bucuresteana


Mail @ GhidBucuresti.ro
 Curs valutar (BNR)
1=4.1233Ron EUR a stagnat 0
1$=2.9224Ron USD a stagnat 0
alte valute
 Convertor valutar
 Vremea in Bucuresti
Duminica
min:    |    max:
Luni
min:    |    max:
Marti
min:    |    max: